Stilul Victorian sau despre confluenţa de o sută de ani
Stilul Victorian, denumit astfel după regina Victoria a Angliei, a fost foarte popular la începutul secolului al XIX-lea, până la începutul secolului XX. Este caracterizat prin culori puternice, lux şi strălucire. Are influenţe din stilul gotic, grecesc, neo-baroque, egiptean, dar şi oriental. Camerele Victoriene sunt foarte încărcate cu mobilă şi decoraţiuni realizate din materiale luxoase. Stilul este caracterizat şi de folosirea aranjamentelor artistice, a colecţiilor de artă, fotografiilor şi artefactelor.De-a lungul timpului acest stil a fost criticat din cauza supra-aglomerării camerelor cu piese de mobilier şi decoraţiuni, cu tablouri şi diverse opere de artă, majoritatea reproduceri şi imitaţii. Explicaţia constă în faptul că acest stil a luat naştere la începutul anilor 1800, când a avut loc o consolidare a claselor de mijloc din Anglia. În acea perioadă a avut loc dezvoltarea imperiului şi a comerţului şi au început să fie aduse în Anglia obiecte exotice, nemaivăzute până atunci. Revoluţia industrială a condus la producerea acestor obiecte în masă, făcând lucrurile care erau odată rare şi scumpe, disponibile pentru toată lumea.Preocupaţi de statut şi prestigiu, noii îmbogăţiţi s-au întrecut în a-şi etala gusturile şi bogăţia, astfel că unii dintre ei aproape ca şi-au sufocat casele cu diverse obiecte de mobilier şi decoraţiuni, care mai de care mai grandioase şi luxoase, inspirate din mai multe stiluri. Camerele goale erau considerate de prost gust, astfel că fiecare spaţiu disponibil era umplut cu obiecte semnificative pentru personalitatea proprietarului. Atunci când nu accentua foarte tare opulenţa, acest stil avea o frumuseţe aparte care reflecta sobrietatea şi gustul artistic britanic.
De-a lungul timpului, stilul Victorian a fost simplificat. Mai exact, astăzi, cei care optează pentru un decor în stil Victorian, aleg obiecte şi decoraţiuni caracteristice, însă acestea nu mai sunt folosite în abundenţă şi nu mai creează haos în încăpere. Totul este păstrat în cea mai bună ordine, fiecare piesă găsindu-se acolo dintr-un motiv bine întemeiat.Atunci când stilul Victorian a fost în plină glorie se credea că utilizarea unor culori bogate şi puternice va spori importanţa camerei. Paleta de culori se bazează pe nuanţe întunecate, de la roşu rubiniu la verde închis sau culoarea mahonului, cu accente aurii sau albastru închis.Camerele principale sunt reprezentate de culori bogate – roşu, verde, galben aprins. Sunt folosite culorile contrastante pentru a crea un efect vizual dramatic. Pereţii sunt deseori decoraţi cu modele complicate, reprezentând motive florale sau animaliere. Holurile şi camerele de legatură, pe de altă parte, sunt reprezentate de culori neutre , diverse tonuri de gri.Mobilierul în stil Victorian este masiv şi opulent. Este confecţionat din lemn închis la culoare, de obicei mahon. Tapiseriile sunt ornamentate cu modele florale şi animale. Dacă lemnul nu era unul foarte scump, decoratorii victorieni îl „mascau”, folosind feţe de masă sau cuverturi excesiv de lungi.Elementele obişnuite acestui stil sunt canapele îmbrăcate în stofă sau catifea, scaunele cu spătare ovale şi tăblii marmorate pentru mese şi bufeturi.
Stilul Victorian mai este caracterizat de podele confecţionate tot din lemn închis la culoare şi covoare încărcate cu motive florale. Şi şemineele din fier forjat sunt elemente importante care definesc acest stil.
Adepţii stilului foloseau tapetul pentru decorarea pereţilor . Acesta era pictat în culori primare cu diverse forme florale sau cu desene cu animale. Tapetul era însă destul de costisitor. Cei care nu şi-l permiteau zugrăveau pereţii cu ajutorul diferitelor tehnici decorative pentru a se crea un aspect luxos, asemănător tapetelor.Stilul victorian mai este caracterizat de supraîncărcarea pereţilor cu forme, modele şi culori. Tavanele şi pereţii au diverse decoraţiuni modelate din carton presat sau gips. Materialele textile ce caracterizează acest stil sunt încărcate, somptuoase şi luxoase, de tipul catifelei şi damascului. Acestea au culori puternice şi imprimeuri îndrăzneţe. Draperiile, lămpile şi piesele de mobilier tapisate sunt înfrumuseţate cu fireturi şi franjuri.
Designerii recomandă acest stil tuturor celor cărora le plac spaţiile decorate cu numeroase obiecte, cu accesorii şi piese de mobilier din lemn.