Când cei mai mulţi proprietari de case se referă la acest stil de arhitectură medievală, iau în calcul elementele decorative rustice, finisările cu materiale naturale, lemn, piatră sau cărămidă, tâmplăriile din lemn masiv etc.
Casele construite în stil Tudor sunt extrem de frumoase, tocmai pentru că sunt unice în ceea ce priveşte stilul arhitectural. De cele mai multe ori, inspiră acea stare armonioasă de linişte şi căldură interioară, ca şi cum te-ai afla în casa bunicilor de odinioară. Exemplele cele mai elocvente sunt casele din Anglia, care impresionează prin unicitatea lor.Stilul Tudor a apărut în jurul anului 1500, după încoronarea regelui Henry al VII-lea în 1485, întemeietorul dinastiei Tudorilor. Acesta este caracterizat prin mobilă şi piese de mobilier realizate din stejar, decorate cu tapiţerii şi broderii. Mobila este realizată din stejar, asemănătoare cu cea medievală, gotică, iar paturile sunt din stâlpi sculptaţi, legaţi la bază de panouri decorate tot cu sculpturi.O casă decorată în stil Tudor are scaune cu spătare lungi şi drepte, iar sub scaun, o cutie de lemn (scaunul creează impresia de masivitate). Decorul este completat de cufărul în care sunt păstrate “zestrele” familiei.
Pentru a avea o casă definită în stil Tudor, până şi tâmplăria trebuie să fie din lemn, fie de esenţă moale, fie de esenţă tare. Însă, indiferent de esenţa aleasă, viaţa tâmplăriei depinde şi de felul în care aceasta a fost realizată, de poziţionarea pe suprafaţa peretelui (la o adâncime în perete de minimum 75 mm şi susţinută de un prag de zidărie foarte solid), de feroneria şi de montarea acesteia.Punctul forte al tâmplăriei din lemn este acela că oferă un aspect rustic, dar şi căldură casei. În plus, dacă este vopsită în nuanţa preferată şi tratată cu lacuri speciale, aceasta rezistă foarte bine intemperiilor şi îşi păstrează aspectul. Cum arată interiorul unei case în stil Tudor?
De regulă, accesul în casă se realizează printr-un element de arhitectură special, adică un mic hol, scos în evidenţă prin volumetrie şi detalii. Urmează livingul, care este nucleul central al casei şi cel care oferă o bună vizibilitate către exterior, apoi bucătăria şi (eventual) scările care urcă la etaj.
Bucătăria împreună cu locul de luat masa sunt plasate astfel încât să se deschidă către spatele casei pentru mai multă intimitate şi acces facil către terasă şi grădină. Bucătăria construită în stil Tudor este definită prin dulapuri personalizate cu fier forjat sau lemn, corpuri de iluminat din fier şi ustensile de bucătărie din lemn.
Structura unei case construită în stil Tudor este realizată din cadre de beton armat, cu grinzi continue de fundaţii. Pardoselile sunt placate cu duşumea de lemn în zonele uscate şi cu piatră antiderapantă în zonele umede.Locuinţa este accesorizată cu şemineu (care domină încăperea principală), mobilă şi piese de mobilier realizate din stejar, decorate cu tapiţerii şi broderii.
La exterior, pereţii sunt termoizolaţi cu un strat de polistiren expandat, apoi sunt acoperiţi cu cărămidă. Casa este învelită cu ţiglă ceramică, iar soclul şi teresa sunt învelite cu piatră naturală. Ferestrele sunt înguste şi sunt adesea placate cu lespede de piatră sau cărămidă.Stilul Tudor poate fi un amestec eclectic de faţade sau materiale pentru a produce un design arhitectural variabil. Materialele naturale (cum ar fi piatra, ipsosul, lemnul de stejar) sau cele metalice (cum ar fi cupru, fier forjat etc) sunt finisajele care se potrivesc cel mai bine acestui stil arhitectural.