Conceptul de minimalism are la bază expresia “Less is more”, adoptată ca motto de arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, care porneşte de la premisa că “puţin înseamnă mai mult”, referindu-se la faptul că renunţând la orice decorare de prisos, poţi ajunge la ceea ce este semnificativ şi estetic. Pornind de la ideea aceasta, designerul industrial Dieter Rams, a adaptat acest motto sub forma “less but better”, adică “puţin dar bun”.În designul de interior stilul minimalist este auster, rece, profund masculin atât prin linii cât şi prin coloristică. Este caracterizat prin simplitatea liniei mobilierului care se regăseşte în cantităţi minimale în cadrul amenajării. Este suficient să ne orientăm către strictul necesar. Nimic în plus. Decorurile, accesoriile elaborate, ornamentele sunt absolut excluse, lăsând locul simplităţii. Formele sunt rectangulare, masive, atrăgând atenţia privitorului asupra contrastelor între plin şi gol.Stilul minimalist se vrea a fi o filosofie în sine, o stare de spirit, o viziune pe care o ai asupra vieţii şi care îţi influenţează implicit şi spaţiul. Simplitate şi linişte, iată câteva cuvinte care definesc casa minimalistă. Cel care vrea să abordeze şi să se bucure de un astfel de stil nu trebuie doar să urmeze regulile care stau la baza acestuia, ci să aibă şi starea de spirit necesară pentru a-şi transforma casa într-un sanctuar al relaxării.Aşa cum indică chiar numele, stilul de viaţă minimalist va funcţiona doar cu strictul necesar, renunţând la tot ce prisoseşte, mergând pe ideea interioarelor monocrome, înlăturarea pereţilor interni. Cele mai importante caracteristici sunt liniile clare, suprafeţele dure, absenţa decoraţiunilor şi mobilierul jos.Influenţat de simplitatea japoneză, mobilierul minimalist propune un spaţiu simplu, curat, aerisit şi exclude orice aglomerare de obiecte. Piesele de mobilier au forme simple, fine şi sunt de dimensiuni joase. O casă decorată în stil minimalist are numai piese de bază, în ideea de spaţialitate şi evitare a supraîncărcării.
Stilul minimalist înseamnă înlocuirea mobilei masive cu una simplă. De exemplu, bibilioteca este înlocuită cu rafturi, mesele şi scaunele greoaie şi mari sunt înlocuite cu mese joase, tăiate în forme geometrice simple. Totodată, acest stil susţine ideea de open-space, de renunţare la pereţii interni şi maximizarea elementului de transparenţă.Mobila, realizată din pal melaminat, lemn, inox, sticlă mată sau semitransparentă, are o textură uşor lucioasă, dând impresia de finisaj atent realizat.
Singura cerinţă este “respectul” acordat calităţii materialelor şi simţul spaţiului. Există numeroase exemple în care spaţiul şi lumina se completează reciproc astfel încat să creeze un spaţiu plăcut, fără ornamente inutile. Totul va fi la vedere şi la îndemână.Pentru a încălzi spaţiul şi a tăia din răceala dată de culori şi forme geometrice simple, se optează pentru mobilier în culori naturale de lemn: salcâm, fag, mesteacăn, nuc, stejar, combinate cu culori simple de alb sau unt; pentru un efect deosebit, designul mobilierului ales poate folosi aceleaşi culori naturale, precum şi unele electrice şi stridente.Stilul minimalist este idealul de amenajare pentru locuinţele mici sau apartamentele de bloc, unde spaţiul reprezintă o problemă presantă, nefiind recomandat colecţionarilor de obiecte mărunte şi iubitorilor de mici detalii sau numeroase obiecte decorative.
În general acest stil se potriveşte persoanelor tinere şi active, care lucrează mult, orientate către o profesie intelectuală, care îşi doresc să se întoarcă acasă într-un spaţiu simplu, elegant şi uşor de întreţinut, fără accesorizări superflue.